Yeni Çağ - Eski Kafa

 

Birkaç zamandır teknolojinin -gereksiz bir hızla- gelişimi konusunda hem rahatsız olup hem de nimetlerinden faydalanmak durumunda olduğumuzu konuşuyoruz (Ya da bazı noktalarda mecbur bırakıldığımızın) Tamam bireysel olarak yapabileceğimiz şeyler sınırlı ama mantık süzgeçlerimiz sayesinde; faydasını maksimum, zararını minimuma indirebildiğimiz gerçeği de iç ferahlatıcı. Aslında böyle bir girizgah yapmamın sebebi de konuyu daha basit bir noktaya getirip bırakmak.

Değişen çağ, ahlak anlayışı burada tam olarak deşeceğim konular değil ama kesinlikle ucundan dokunacak. Kafa karışıklığı yaşayan bir kız arkadaşla yaptığımız akşamüstü sohbeti, beni de pek çok soruya daldırdı gitti. Tek eşlilikle ilgili yaşadığı sorunu anlattı. Daha doğrusu kendisine yaşatılan sorunu.. "Dur bakayım altından ne gibi çözümlemeler çıkacak" diye bir süre sessizce dinledim.

Uzun yıllardır beraber olduğu partnerinin sosyal medyadan başka hatun kişileri takibe aldığını söyledi. Şöyle bir düşündüm; yeni normal olarak sayılabilecek " başka kişileri takip etme eylemi neden rahatsız etti acaba " diye. 

" Bazen refleks olarak, bizi etkileyen kişileri takip ederiz ve yaptıkları işlerin arasında, kendisini de paylaşıyor olmasını göz ardı ederiz" diye cevap verdiğim an tekrar söze girdi: 

" Ulaşılması kolay olan kişilerdi takip ettikleri. Ünlü falan değildiler. İnfluence etme gibi bir amaç gütmeyen, kendilerini ayna selfileri ya da karaoke tarzı çekilen garip videolar ile hesaplarında gösteren kızlardı" dedi.  Bir an bunun da normal olabileceğini düşündüm ama yanıt vermeyi tercih etmeyerek bir müddet sessiz kaldım.

Kafamda ilginç sorular canlandı. Şimdi eski zamanlarda belki kraliyet dönemlerinde yaşayan burjuva ya da soylu olsaydık mendil mi atacaklardı yere? Erkek kişisi kendi partnerine saygısızlık yapıp, onu görmezden gelip, başka bir hatun kişisinin mendilini mi kapacaktı? Çok basit gibi görünen bu durum kafamda toplumsal ve bireysel ahlak ile ilgili kurduğum temanın sarsılmasına sebep oldu.

Bizi hayvanlardan ayıran düşünme yetisi, modern çağda -hayatta kal ve üremeye devam et- refleksi geçerli sayılabilir miydi? Ülke içindeki yaşam koşullarına baktığımızda keskin bir ayrımla çizgilere bölünmüş Maslow hiyerarşisi olmadığını görürüz. -Kendini gerçekleştirme- eylemi uç nokta gibi gelir ama temel düzey ihtiyaçları karşıladıktan sonra bu noktaya zıplayabiliriz. Peki tamam Maslow konusunu kenara atalım. Burada "Kolay Ulaşabilme" durumu, ilişki güvenini gerçekten sarsmalı mıdır ve art niyet mi aranmalıdır?

Bu tarz sorular kafamı karıştırdı sevgili okuyucum. Tabi konuyu tam olarak anlamak için, erkek kişisinin nasıl tepki verdiğini de sordum bu durumda." Mantıklı açıklamalar yaptı " dedi. Ben ve ilkel beynim de bekliyoruz ki halamın kızı falan demiştir herhalde. " Önceden eklemiş ve ne zaman olduğunu unutmuş, aslında eklediği kişiler yan hesaplarında dövme, elektronik, doğa videoları gibi farklı şeyler paylaşıyorlar, asıl amacım random hesapları takip etmekti " falan diye eklemiş. 

İkili kişisel diyaloglara çok fazla yer veremeyeceğim. Kafamı karıştıran kısmı zaten az biraz söyledim. Çağın kolay ulaşabilme durumunu, mendil kapmak gibi aldatmaya meyil etmeye yorabilir miyiz?  Ya da bunu aldatma girişimi, teşebbüsü de suç sayabilir miyiz? Yoksa bizler gerçekten bazen random mu yaşayıp hareket ediyoruz? Hemcinslerimize de kolayca ulaşabiliyoruz, ekleşiyoruz ama sayıları gözden mi kaçıyor? Algıda mı seçiciyiz? 

Açıkçası senin de fikrini merak ettim. Kendime de şaşırdım. Normalde " Ayrıl kanka yeaa" diye bir gevşeklikle cevap vereceğim sorular, üstüne düşünüp kafa yormaya değer kuramlardan yola çıkmamı sağladı. Ayy ben büyümüşüm ya resmen. Zeka yaşım ilerlemiş valla bak. Bir mutlu oldum şu an



6 yorum:

  1. Bu konu üzerinde ben de düşünüyorum bazen. Nedeniyse kendi sevgilim değil. Benim sevgilim Instagram bile kullanmıyor :)) Her neyse, benim herkese açık blog için açtığım ama aynı zamanda kişisel paylaşımlar da yaptığım Instagram sayfam var, belki bloğumda görmüşsündür (bloğum da zaten kişisel). Şimdi Instagram'da herkese açık olmasına rağmen profilim kim takip ediyor beni etmiyor bunları kontrol ediyorum. Bazen alakasız erkekler takibe alıyor. Bakıyorum sevgilisi var ama bana yazmaya başlıyor. Ben bile rahatsız oluyorum bu durumdan siliyorum tamamen.

    Olay sadece takip etmeyse çözülebilir. Mesela arkadaşınızın durumda, o kızları sildirebilir ve sonrasında kontrol edebilir. Bir ilişki başladığında hiç kimse birine yüzde yüz güvenmez. Çok abartmadıkça kontrol fena değildir. Hele ki bizim ülkemizde, kim ne belli olmadığı için.

    Sildirmesine rağmen sürekli yeni birilerini takip ediyorsa, hani listesinde hep kızlar oluyorsa tanımadığı bence bu problem. Çok açık net gözü dışarda derim yani.

    Bu yaşa ve üre olayı bizde, en azından benim için sadece "yaşa" artık. :) Büyük konuşmayayım ne olur bilmem ama o kadar yetim çocuk varken ve ülkenin hali de belli olduğu için bana bencilce geliyor üremek. Bu benim düşüncem tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yazmışsınız. "Yaşa" kısmı benim için de aynen geçerli :) Kesinlikle az da olsa kontrol çok önemli medya hesaplarını. Hele erkeklere yönelik reklam politikalarına bizzat şahit olunca aklım çıktı. Ne kadar nerd ve mantıklı görünen tipler de olsalar, insanları tam anlamıyla tanıyıp, güven inşa etmek çok zor. Karşıdakinin de özverisiyle şekilleniyor bir yerde. Galiba fifty-fifty paylaşımcı olmak gerekiyor. Yorumunuz için çok teşekkür ederim ^_^

      Sil
  2. erkeklerin yalanları böyle başlar hihihi :)

    YanıtlaSil
  3. Erkek arkadaşım olmadığı için fikir yürütemiyorum:))

    YanıtlaSil